Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 40 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 500 g mrkví
- 50 g másla
- 2 velké cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- Pepř
- Sůl
- 600 g brambor
- 300 g vepřové pečeně (pokud chceme maso)
Postup přípravy:
1. Nakrájíme mrkev na kolečka. Pokud si práci chceme usnadnit, můžeme použít robota.
2. Nadrobno nakrájíme cibuli a necháme ji na troše oleje osmažit v hrnci. Jakmile zezlátne, přidáme všechnu mrkev a zalijeme zeleninovým vývarem. Pokud nemáme vývar, můžeme využít pouze vodu a přidat bujon.
3. Do směsi přidáme trochu soli a pepře a necháme mrkev dusit. Čím déle ji necháme, tím bude měkčí a rozvařenější, většinou stačí asi 30 minut.
4. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory. Dáme je se solí vařit, dokud nezměknou.
5. Pokud chceme, aby jídlo obsahovalo i maso, omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 300 g vepřové pečeně. V hluboké pánvi ji poté necháme s trochou soli a vody dusit.
6. Hotovou mrkvovou směs zahustíme moukou, můžeme nechat i bez zahuštění, nebo použít světlou jíšku. Na závěr so směsi ještě rozmícháme máslo.
7. Servírujeme dohromady mrkvovou směs, brambory a případně maso.