Sterilované cuketové zelí

Sterilované cuketové zelí

Cukety a zelí patří mezi velmi oblíbenou zeleninu vhodnou například do salátů. Cuketa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, protože obsahuje karoteny, vlákninu vitamíny A, B, C, hořčík, vápník a další minerály. Zelí patří mezi „vitamínové bomby“, protože obsahuje především v syrovém stavu velké množství vitamínu C, B a E. V dnešním receptu si představíme jednoduchý a rychlý postup přípravy sterilovaného cuketového zelí.

Pojďme se na tento recept podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 1 kg strouhané cukety
  • 1 kg strouhaného zelí
  • 100 – 125 gramů cukru (může být i třtinový cukr)
  • 25 gramů soli
  • 3 vetší cibule
  • 125 ml octu
  • 1 lžíce drceného (nejlépe čerstvě mletého) kmínu

Postup přípravy:

1. Nejdříve si cukety a zelí očistíme. Cukety zbavíme slupky a jader a spolu se zelím je nastrouháme. Vše dáme do mísy.

2. Poté přidáme nakrájenou cibuli, cukr, sůl a kmín. Nejlepší je čerstvě mletý kmín.

3. Celou směs důkladně promícháme, zalijeme octem a necháme asi 30 – 45 minut odležet.

4. Nakonec naplníme sklenice směsí a sterilujeme asi 15 – 20 minut při teplotě 85°C. Záleží na velikosti sklenic.

TIP 1: Sterilované cuketové zelí můžeme připravit pouze z 2kg cuket. Není nutné přidávat zelí.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.