Cukety a zelí patří mezi velmi oblíbenou zeleninu vhodnou například do salátů. Cuketa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, protože obsahuje karoteny, vlákninu vitamíny A, B, C, hořčík, vápník a další minerály. Zelí patří mezi „vitamínové bomby“, protože obsahuje především v syrovém stavu velké množství vitamínu C, B a E. V dnešním receptu si představíme jednoduchý a rychlý postup přípravy sterilovaného cuketového zelí.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 kg strouhané cukety
- 1 kg strouhaného zelí
- 100 – 125 gramů cukru (může být i třtinový cukr)
- 25 gramů soli
- 3 vetší cibule
- 125 ml octu
- 1 lžíce drceného (nejlépe čerstvě mletého) kmínu
Postup přípravy:
1. Nejdříve si cukety a zelí očistíme. Cukety zbavíme slupky a jader a spolu se zelím je nastrouháme. Vše dáme do mísy.
2. Poté přidáme nakrájenou cibuli, cukr, sůl a kmín. Nejlepší je čerstvě mletý kmín.
3. Celou směs důkladně promícháme, zalijeme octem a necháme asi 30 – 45 minut odležet.
4. Nakonec naplníme sklenice směsí a sterilujeme asi 15 – 20 minut při teplotě 85°C. Záleží na velikosti sklenic.
TIP 1: Sterilované cuketové zelí můžeme připravit pouze z 2kg cuket. Není nutné přidávat zelí.