Zdravý jídelníček: Mrkev

Zdravý jídelníček: Mrkev

Snad není známější kořenové zeleniny, než je mrkev. Oficiálně spadá do čeledi miskovitých a dnes bychom ji mohli označit i za příbuzného méně známého pastináku. Samotný vzhled mrkve je celkem jasně definovatelný. Skládá se z typicky oranžové podzemní části, kterou konzumujeme. Vzhledem k několika různým druhům mrkve tak mohou být tyto kořeny válcovité až kónické,…

Proč (ne)jíst hovězí maso?

Proč (ne)jíst hovězí maso?

Můžeme říci, že tento typ masa dnes patří mezi nejčastěji využívané druhy, které můžeme nakoupit a používat právě u nás. Má své zastoupení v našich kuchyních skutečně odnepaměti. Je totiž spojeno i s chovem hospodářských zvířat, primárně tedy krav. Dnes je ale využíván třeba také býk. Velkou výhodou hovězího masa je to, že lze doslova…

Bambusové výhonky

Bambusové výhonky

Bambus je stále ještě exotickou zeleninou, kterou si u nás bohužel nevypěstujeme. Naštěstí existují lokality, jako je třeba oblast Číny, kde je k dostání ve velmi dostupném množství. I proto se tak mohou bambusové výhonky dostat do celého světa. I proto si je můžeme dopřát i my. A to jako poměrně zajímavou a chutnou součást…

Karoten

Karoten

V naší stravě, ale nejenom v ní se dnes vyskytuje celá řada pro naše tělo důležitých látek. Jednou z takových je i karoten, který je také označován pojmem betakaroten. Důvody jeho nezbytnosti jsou jasné, jelikož se jedné o důležité barvivo, které obsahuje naše tělo. Primárně má však i dalších několik úkolů. Jedním z takových je…

Zdravý jídelníček: Artyčok

Zdravý jídelníček: Artyčok

Artyčok se určitě nedá nazvat nijak známou a oblíbenou zeleninou – tedy alespoň u nás. Přesto ale nemůžeme tvrdit, že se nejedná o chutnou plodinu, která rozhodně najde uplatnění jak v teplé, tak i studené kuchyni. Pokud je na artyčoku něco zajímavé, tak je to rozhodně to, jak vypadá. V tomto ohledu se jedná o…

Zdravý jídelníček: Ostružiny

Zdravý jídelníček: Ostružiny

Toto ovoce rozhodně není nutné nikomu připomínat, jelikož ho každý zná. Nejvíce je podobné malinám, ale na rozdíl od nich mají ostružiny mnohem tmavší barvu. Můžeme se s nimi setkat třeba v lese, stejně jako na pultech obchodů, nebo v našich zahrádkách. Jejich využití mlže být více než rozsáhlé. Ideální je konzumovat je jenom tak…

Zdravý jídelníček: Celer

Zdravý jídelníček: Celer

Mluvíme-li o celeru, představí si většina z nás to nejdůležitější, a to jsou polévky. Právě do polévek se totiž dnes nejčastěji přidává. To ale nejsou jediné možnosti využití. Tato dvouletá bylina spadající mezi kořenovou zeleninu najde uplatnění i v dalších oblastech kuchyně. Pokud se podíváme konkrétněji na to, jak vypadá, tak se jedná o rostlinu…

Zdravý jídelníček: Bluma

Zdravý jídelníček: Bluma

Toto ovoce také jistě není třeba nikomu nijak zvlášť připomínat. Spadají do čeledi růžovitých a jejich velkou zajímavostí je především to, že jsou křížencem slivoně trnky a slivoně myrobalán. Rostou kde jinde než na stromech, které se však musí pravidelně roubovat. Svým tvarem mohou výrazně připomínat švestku, pouze je třeba říci, že toto ovoce je…

Bylinky

Bylinky

Chceme-li jakémukoliv jídlu celkově přidat na chuti, není nic jednoduššího, než využít různé koření. Dnes samozřejmě existuje celá řada již hotových směsí. Pokud ale chceme jít mnohem lepší cestou, měli bychom se zaměřit primárně na bylinky. Ty jsou ideální možností, jak můžeme nejenom dochutit naše jídlo, ale i jak můžeme prospět našemu tělu. To vše…

Lískové ořechy

Lískové ořechy

Tento druh ořechů rozhodně není třeba nijak zvlášť představovat. Jedná se o oblíbenou pochutinu, stejně jako může jít také o velmi vyhledávanou přísadu do celé řady různých jídel. Charakteristika tohoto plodu je poměrně jasná. Roste na vyšších keřích, které jsou nazývané jako líska. Samotné lískové ořechy zde rostou v pevných slupkách, které je třeba nejprve…