Karfiol, stejně jako květák. Obojí jsou názvy pro u nás oblíbenou a rozhodně i vyhledávanou košťálovou zeleninu. Pokud je něco, co je na květáku poměrně zajímavé, tak je to zcela určitě fakt, že byl vyšlechtěný z brukve zelné. Podobným způsobem došlo i k tomu, že byla vyšlechtěna třeba kedlubna, nebo i zelí. Dnes je květák…
Tuto notoricky známou zeleninu určitě není třeba nikomu nijak výrazně představovat. Podíváme-li se konkrétně na její název, jde o zeleninu, která je známá též pod názvem brukev. Dnes patří kedluben mezi nejžádanější košťálovou zeleninu, která je u nás prodávána. Stejně tak se jí samozřejmě dobře daří i v našem podnebí a tak není nic neobvyklého,…
Správný název této rostliny je pažitka pobřežní. Existuje také pažitka čínská. Pokud bychom se podívali blíže, o jakou rostlinu se jedná, najdeme ji také pod názvem šnytlík. To vše je pažitka, která je jednoděložnou rostlinou, která je využívána též jako zelenina z čeledi amarylkovitých. Z hlediska botanického je to jednoděložná rostlina, která má poměrně blízko…
Ve světě diet existuje několik možných postupů, jakými se můžeme vydat. Jedním z takových jsou třeba i proteinové diety (ketonové diety). Co je proteinová (ketonová) dieta? V jídelníčku se jedná se o zaměření na takové potraviny, které jsou primárně bohaté hlavně na bílkoviny. Stejně tak jsou vyloučeny ty potraviny, které jsou naopak bohaté na cukry,…
Pravděpodobně není známější zeleniny, která by se používala v našich kuchyních, než je zelí. Jedná se o unikátní zeleninu, která je známá stovky let, a to hlavně proto, že dokáže velmi účinně bojovat třeba proti kurdějím. I proto si zelí brali námořníci na své výpravy. Dnes najde zelí uplatnění hlavně v naší kuchyni. Můžeme ho…
Švestky rozhodně nejsou jenom ovocem, které je tolik využíváno na oblíbenou slivovici. Je totiž i ovocem, které velmi dobře chutná a v oblasti střední Evropy je také velmi dobře dostupné. Roste na stromech, kterým se říká slivoně. Samotný plod, tedy klasická švestka zaujme hlavně svou namodralou až fialovou barvou, stejně jako oválným tvarem. Uvnitř každé…
I když tato rostlina není v našich končinách nijak extra využívanou přísadou, rozhodně by řeřicha měla mít své místo v našem jídelníčku. Zvláště, pokud by se mělo jednat o zdravý jídelníček. Navíc je možné tuto rostlinu poměrně dobře pěstovat i v domácích podmínkách, třeba v truhlíku, misce nebo květináči. Pochází však z oblasti orientu, kde…
Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, ale i desítky dalších různých pokrmů. Ty všechny obsahují tolik oblíbený zázvor, která nachází uplatnění i v našich domácnostech. Kořen zázvoru poznáme poměrně jasně, jelikož má celou řadu různě tvarovaných oddenků. Pokud ho rozkrojíme, určitě nás zaujme hlavně vůní, která připomíná citrusy, stejně jako nás může překvapit také poměrně výrazně štiplavou,…
Zajímavá teplomilná rostlina, ale také stejnojmenný plod, který je samozřejmě jedlý, ale našemu zdraví také velmi prospěšný. A proto dnes papáju konzumují lidé, kteří chtějí být zdraví, kteří dodržují dietní jídelníček, nebo kteří mají problémy se zdravím. Daný plod poznáme poměrně jednoduše, jelikož je velmi podobný tykvi. Velikost plodu může být až 10 kilogramů, ale…
Tato zelenina je rozhodně unikátní v tom, že se dlouhou dobu mluvilo o tom, jak bohatý je na železo. Výzkumy ale ukázaly, že se jednalo pouze o chybu v desetinné čárce. Přesto ale nelze říci, že by špenát nebyl pro naše tělo prospěšný. Právě naopak. V první řadě určitě zaujme jak jeho zelená barva, tak…