V lednu spousta lidí začíná plnit svá novoroční předsevzetí. Jedno z nejčastějších je dodržovat zdravou životosprávu a zhubnout. Do toho samozřejmě nepatří bílé pečivo. Při pohledu na cenu (ale i složení) některého tmavého pečiva se mnohým protočí panenky a v obchodě sáhnou po klasickém pečivu. Co byste řekli na to, upéct si výborný syrovátkový žitný chléb z domácí pekárny? Složením předčí většinu tmavého pečiva z obchodu.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 5 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 350 ml syrovátky (pokud nemáte možnost, postačí i voda)
- 1 lžíce psyllia
- 1 lžička medu
- 2 lžička soli
- 300 g žitné chlebové mouky
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 3 lžíce sušeného droždí
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce slunečnicového semínka
Postup přípravy:
1. Do formy domácí pekárny nalijeme syrovátku. Pokud se však k syrovátce nedostanete, poslouží i voda. Při použití syrovátky je ale chléb bohatší o spoustu minerálů a cenných látek ze syrovátky. Já používám syrovátku kozí.
2. Přidáme psyllium, med a sůl.
3. Nasypeme oba druhy mouky, droždí, kmín a semínka.
4. Na pekárně zapneme program na celozrnný chléb. Do pekárny občas nahlédneme, jestli zvládá míchat, některé starší typy nejsou tak silné a žitná mouka je přece jenom hutnější.
5. Po upečení chleba vyndáme z formy a necháme vychladnout.