Nyní si představíme jednoduchý recept na výborné sýrové suflé, které je výborné jako příloha k různým omáčkám, ale také jako chutný „dezert“.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Doba přípravy včetně pečení je asi 30 minut.
- Vejce (6 ks)
- 150 ml smetany nebo mléka
- 200 g sýru (nejvyužívanější je asi Gouda)
- 3 lžíce hladké mouky
- Máslo
- Sůl, pepř
- Bylinky (například rozmarýn)
Postup přípravy:
1. Nejdříve si připravíme hladký bešamel. Rozpustíme v hrnci trochu másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a za stálého míchání necháme lehce zrůžovět (asi 2 minuty), než nám vznikne jíška. Poté přidáme větvičku rozmarýnu. Větvičku rozmarýnu je vhodné lehce pomačkat, aby se nám uvolnilo aroma. Za stálého míchání zalijeme smetanou a necháme provřít.
2. Bešamel odstavíme, osolíme, opepříme, nastrouháme do něj sýr, přidáme 6 žloutků, důkladně promícháme a necháme lehce vychladnout.
3. Z odložených bílků vyšleháme krásný sníh, který přidáme do směsi z bešamelu.
4. Nakonec si misky na zapékání vymažeme máslem a naplníme připravenou směsí.
5. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut.
TIP: Místo rozmarýnu můžeme použít na provonění i stroužek česneku.