Mazanec je oblíbeným tradičním velikonočním a svátečním pečivem (dezertem). V následujících řádcích vám oblíbený experimentátor a amatérský kuchař Láďa Hruška ukáže, jak si rychle, snadno a hlavně co nejlevněji udělat sváteční tvarohový mazanec posypaný mandlemi bez kynutí těsta.
Pojďme se na tento recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1/2 kostky tuku na pečení
- 1 kostka měkkého tvarohu (asi 250 g)
- 1/2 hrnku cukru (obyčejného nebo třtinového)
- 1 hrnek rozinek a mandlí
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového (vanilinového) cukru
- 2 vejce (1 do těsta, 1 na pomazání)
- 2 kávové lžičky rumu
- 1 citron
- Špetka soli
Postup přípravy:
1. Nejdříve si připravíme tuk, který necháme změknout. Po změknutí jej smícháme s vanilkovým a obyčejným cukrem. Směs důkladně promícháme a přidáme vejce, šťávu z citronu a kostku tvarohu.
2. Poté přilijeme do směsi rum. Dále přidáme mouku, rozinky, špetku soli a sáček prášku do pečiva. Ze směsi vypracujeme hladké těsto.
3. Z těsta vytvarujeme mazanec. Poté jej potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
4. Mazanec pečeme asi 50 minut na 170 °C.