Láďa Hruška rád vaří pro VIP osobnosti a posledním, pro koho vařil, byla Halina Pawlovská. Receptem, který pro ni připravil, byl velikonoční aspik. I když se jedná o recept vhodný na Velikonoce, velmi mě zaujal, a tak jej udělám na první adventní neděli, kdy k nám přijede babička, která maluje krásné kraslice.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Vejce (kolik aspiků chcete, tolik vajíček)
- Šunka
- Sýr
- Zelenina dle chuti
- Želatina (stačí 1 sáček)
Postup přípravy:
1. Vajíčka máme v proložce. Nejprve si omyjeme skořápky vajíček vodou a špičatým koncem je vložíme zpět do proložky.
2. Poté do horní části skořápky uděláme 1 – 1,5 cm díru a vajíčko vylijeme např. do misky.
3. Další krokem je, že si nakrájíme na malé kousky zeleninu, sýr a také šunku. Můžeme použít také další zeleninu. Poté skořápky vyplníme všemi těmito surovinami. Dále si nachystáme želatinu (dle návodu na obalu), kterou do naplněných skořápek nalijeme a necháme pořádně vychladnout (ztuhnout).
4. Posledním krokem je, že skořápky oloupeme a vzniknou nám krásné želatinové (aspikové) vajíčka.
TIP 1: Z vylitých vajíček si můžeme spolu se zbytkem sýru, šunky a zeleniny udělat vynikající omeletu.