Nechce se vám strávit celý víkend u plotny nebo máte naplánovaný výlet a nevíte, co s sebou na oběd? Upečte vepřovou sekanou a nebudete litovat. Můžete ji jíst čerstvou s bramborovou kaší k obědu, s chlebem a kyselou okurkou nebo osmaženou na pánvi k večeři, mezi dva krajíčky chleba na výlet. Vepřová sekaná je prostě ideální jídlo za jakékoliv situace.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 40 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 6 – 8 porcí):
- 2 kg mletého vepřového masa
- 5 starých rohlíků
- 600 ml mléka
- 2 lžíce sádla (+ trochu sádla na potření šišek)
- 5 cibulí
- hlavička česneku
- 3 vejce
- sáček majoránky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 hrsti strouhanky
Postup přípravy:
1. Staré rohlíky si nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
2. Na rozehřátou pánev dáme sádlo, necháme roztopit a orestujeme jemně nakrájenou cibulku.
3. Než se nám cibulka orestuje dohněda, naloupeme si česnek.
4. Rozehřejeme troubu na 200 °C.
5. Ve velké míse si smícháme mleté maso, orestovanou cibulku, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, vajíčka, majoránku, osolíme a opepříme.
6. Rukou pořádně promícháme a přidáme namočené rohlíky. Opět promícháme.
7. Přidáme strouhanku a naposled důkladně promícháme, aby byly všechny ingredience rovnoměrně rozmíchané v celém obsahu.
8. Na plech si dáme pečící papír, vytvarujeme šišky a poklademe na plech.
9. Šišky potřeme sádlem (pokud je moc tuhé, dáme na chviličku do mikrovlnky povolit), podlijeme vodou, přiklopíme druhým plechem a dáme péct do rozehřáté trouby.
10. Pečení bude trvat přibližně 1,5 hodiny. V průběhu pečení několikrát přelijeme výpekem a případně podlijeme vodou.