Vepřové maso z hlediska oblíbenosti patří v dnešní době mezi trojici těch nejvyhledávanějších, které u nás jsou. Je to dáno především tím, že vepřové maso je snadno dostupné a ani jeho ceny nejsou nijak výrazně vysoké. Co také potěší, to je i možnost chovat prasata v domácích podmínkách a mít tak prase skutečně kvalitní, což se projeví na následné kvalitě samotného masa.
Samozřejmě pozitivem je také velké množství různých typů masa. Samotné prase lze totiž téměř beze zbytku rozporcovat. Mezi libové vepřové maso tak může patřit třeba kýta nebo kotleta. Stejně tak ale potěší i tučnější bůček nebo krkovice. Špičkou v této oblasti může být třeba panenka, stejně jako nesmíme zapomínat i na řadu dalších možností, jaké lze konzumovat.
Vepřové maso nabídne bohaté varianty úprav
Podíváme-li se na daný typ masa, nesmíme zapomínat ani na bohaté možnosti úprav, které nabídne. Jelikož je využíváno od nepaměti, je více než jasné, že možností je v daném směru více než dost. Máme-li být konkrétní, je oblíbené hlavně dušení, kdy můžeme uvařit vynikající guláše. Stejně tak se například kotlety nebo krkovice hodí na přípravu chutných steaků.
Vepřovému masu však nevadí ani pečení, na které jsou využívány tučnější varianty, jako bůček. Koleno nebo plec lze zase snadno uvařit a připravit tak chutný ovar.
Oblíbené je vepřové maso na houbách, s rýží, na smetaně v mrkvi, s bramborem, na paprice, s jinou zeleninou apod. Vepřové maso je vhodné jíst také s omáčkou.
Proč maso konzumovat?
I když se někteří vepřovému masu vyhýbají, zvláště jeho tučnějším variantám, musíme objektivně říci, že se rozhodně jedná o potravinu, kterou bychom neměli z našeho jídelníčku vynechávat. Ideální je ho využívat v jeho lidovější variantě. Pokud ho budeme konzumovat, máme jistotu především toho, že našemu tělu dodáme tolik potřebné bílkoviny. Těch obsahuje vepřové maso poměrně velké množství, což se pozitivně projeví na tom, že můžeme podpořit třeba růst našeho svalstva. Libové vepřové maso se může též hodit třeba i na hubnutí.