Milovníci masa snad nikdy nepohrdnou vepřovými špízy. Maso, slanina a zelenina střídavě na jehlách. Rovnou pečené spolu s brambory, do kterých stéká všechen vynikající výpek ze špízů. No kdo by odolal.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 30 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 600 g vepřové kýty
- 150 g žampionů
- 4 menší cibule
- 1 červená paprika
- 200 g slaniny
- 1 kg brambor
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžička sádla
Postup přípravy:
1. Vepřovou kýtu si nakrájíme na kostky.
2. Z kečupu, česneku, soli a pepře si uděláme marinádu, do které maso naložíme minimálně na hodinku. Pokud stíháte, je nejlepší maso nechat marinovat přes noc.
3. Pokud máme menší žampiony, můžeme je nechat v celku. Pokud jsou větší, překrojíme je na menší kusy.
4. Červenou papriku nakrájíme na větší kostky, slaninu taky, cibuli na kolečka.
5. Brambory si omyjeme a nakrájíme na tenčí kolečka.
6. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
7. Plech si vymažeme sádlem a poklademe plátky brambor. Osolíme a opepříme.
8. Připravíme si jehly na špízy a střídavě na ně napichujeme maso, žampiony, cibuli, papriku a slaninu.
9. Jehly položíme na brambory, přikryjeme a dáme péct do rozehřáté trouby přibližně na hodinu. Záleží ale na jak velké kusy jste suroviny nakrájeli.