Recepty Ládi Hrušky se mezi širokou veřejností i slavnými (VIP) osobnostmi těší velké oblibě. Dalším, pro koho Láďa Hruška vařil, byl známý český zpěvák a hudební skladatel Michal David. Ten si pochutnal na výborném ořechovém celozrnném chlebu za pár korun.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 hrnky pšeničné hladké mouky
- 3 hrnky žitné celozrnné mouky
- 4 kávové lžičky drceného klínu (použít můžete i koupené koření na chléb)
- 4 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička cukru
- 1 kostka droždí (kvasnic)
- 2 hrstky ořechů
- 0,5 l litru vlažné vody
Postup přípravy:
Postup přípravy je jako u všech receptů Ládi Hrušky velmi jednoduchý.
1. Nejdříve se nachystáme malou misku, do které nadrobíme droždí (kvasnice), přidáme lžičku cukru a zalijeme asi decilitrem vlažné vody.
2. Kvásek důkladně promícháme a necháme droždí pracovat.
3. Dále se nachystáme velkou mísu, ve které budeme připravovat těsto. Nasypeme do ní obě mouky, 4 lžičky soli a drcený kmín (popř. koření na chléb). Poté to mísy nalijeme nachystaný kvásek, hrnek vody a začneme dělat těsto.
4. Těsto se nesmí lepit.
5. Jakmile bude těsto hotové, mísu překryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
6. Asi po 45 minutách těsto vyndáme z mísy na desku, uděláme z něj placku. Na placku nasypeme nadrcené ořechy (stačí na pár vteřin do mixéru) a vypracujeme do těsta. Těsto, ze kterého budou bochníky chleba, rozdělíme na 2 části a necháme je opět asi 45 minut kynout.
7. Nakonec oba bochníky shora lehce nařízneme nožem (mokrým) a vložíme do rozpálené trouby na 220 °C. Pečeme 5 – 7 minut, bochníky potřeme vodou, snížíme teplotu trouby na 175 °C a pečeme do zlatova ještě zhruba hodinu.
TIP 1: Kromě ořechů můžeme přidat také různé semínka (např. slunečnicová).