Cuketová sezóna je v plném proudu, a tak vám dnes představíme výborný recept na cuketové placky („cukeťáčky“) se sýrem. Nejlepší cukety jsou mladé, které ještě mají malá a měkká semena. Hodí se do teplé i studené kuchyně a využití je mnoho. Velmi oblíbená je například grilovaná cuketa. Dnes si představíme smažené popř. pečené v troubě.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 500 gramů cuket (žluté nebo zelené)
- 100 – 150 gramů strouhaného sýra (velmi dobrý je Feta)
- 50 gramů hladké mouky
- 2 vejce
- 1 cibule
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Postup přípravy:
1. Nejdříve si očistíme cuketu a nastrouháme ji do mísy. Můžeme ji nechat i se slupkou.
2. Poté k ní přidáme sůl, aby nám pustila vodu a necháme ji asi 20 minut odležet. Mezitím si nastrouháme sýr a nadrobno nakrájíme cibuli.
3. Po odležení zbavíme cuketu přebytečné vody a přidáme všechny ingredience.
4. A můžeme placky tepelně připravit.
5. Připravíme je buď smažením na rozpálené pánvi na oleji (z každé strany asi 3 – 4 minuty) nebo 10 – 15 minut na plechu v troubě bez oleje.
TIP 1: Pokud cuketové placky smažíme na oleji, je dobré je osušit papírovým ubrouskem.