Luštěniny možná řada z nás stále konzumuje s odporem, ale to neznamená, že by nebyly zdravé. Právě naopak. Ideálním zástupcem je známý hrách, který lze konzumovat vařený, syrový, sterilované, ale třeba ve formě kaše, nebo také polévky. Záleží-li nám na našem zdraví, rozhodně by ho měl obsahovat také každý zdravý jídelníček.
Co vše obsahuje?
Ideální je začít soupisem veškerých vitamínů, protože těch je v hrachu rozhodně více než dost.
Tím hlavním je určitě vitamin C, který je dále doplňován několika dalšími, které spadají do skupiny B. Obsahuje však i mnoho takzvaných karotenů, které jsou odnepaměti spojeny se zdravím našich očí.
Dále ale obsahuje i velké množství bílkovin. Pokud chceme lepší svaly, nebo máme zájem na zdravém hubnutí, určitě by v našem jídelníčku neměl chybět.
Dále určitě potěší vysoký obsah i celé řady dalších látek.
Patří mezi ně třeba hořčík, ale stejně tak i vápník, popřípadě také fosfor. V menším množství ale obsahuje i nukleové kyseliny. Ty mají pozitivní vliv na naše tělo hlavně ve směru dokonalého omlazení, a to nejenom oblasti naší pokožky, ale také organismu jako takového.
Jaké jsou pozitivní účinky hrachu?
Některé jsme si již vyjmenovali, a to třeba regeneraci, nebo fakt, že by ho měl obsahovat i dietní jídelníček. Pokud ale půjdeme po dalších pozitivech, rozhodně je to vliv třeba na kvalitu našich vlasů. Dokáže ale velmi dobře stimulovat také náš krevní oběh a předcházet různým nemocem. Mimo fyzické problémy ale může hrách působit také na ty psychické. Je ideální, pokud si chceme udržet takzvaně mentální zdraví a pevné nervy. Dokáže však podpořit také naši imunitu a tak je dobrou potravinou v období chřipkových epidemií – v tomto směru oceníme právě vitamin C. Posledním pozitivem je také to, že dokáže velmi dobře stimulovat obnovu našich sliznic a také má vliv na kvalitu vidění.