Zdravý jídelníček: Olivy

Zdravý jídelníček: Olivy

Pokud chceme zůstat zdraví a mít dobře fungující tělo, měli bychom se zaměřit na potraviny, které nám k tomu dopomohou. Ideálním příkladem mohou být určitě olivy. Ty jsou surovinou, která je známá nejenom v italské kuchyni, a to pro svou vynikající chuť, ale i to, že obsahují řadu vitamínů a zároveň se po nich netloustne.

Při hubnutí jsou tedy dokonalým doplňkem naší stravy.

Budeme-li konkrétní, jsou nejlepší volbou olivy černé nebo zelené, a to ideálně čerstvé, bez nálevu, který může být zbytečně slaný.

Co olivy obsahují?

Na úvod je třeba dodat, že jsou tou hlavní surovinou, ze které se vyrábí olivový olej, který je v naší kuchyni také doporučován.

Už to jasně vede k tomu, že i olivy by měl zdravý jídelníček obsahovat. Začneme-li vitamíny, potom je třeba říci, že zde máme na výběr z široké škály, a to hlavně vitaminu K, A, ale také E a D.

Dále obsahují také velké množství tuků, ale těch zdravých, které jsou pro naše tělo výrazně prospěšné.

Jejich obsah se ale může pyšnit také několika antioxidanty, což je také jedno velké pozitivum, na které nesmíme zapomínat. Samozřejmě pokud chceme všechny látky využít naplno, neměli bychom zapomínat na to, že je dobré jíst olivy čerstvé.

V čem pomohou našemu zdraví?

Hodí se tak do salátů, k těstovinám, nebo zkrátka jenom tak. Primárně jejich konzumací zlepšíme průchodnost našich cév a tak pozitivně ovlivňujeme celý krevní systém. Díky antioxidantům nám zároveň pomohou pročistit naše tělo a zbavit ho toxinů a volných radikálů. Ideální ve chvíli, kdy začínáme držet dietní jídelníček. Dále ale podporují tvorbu žaludečních šťáv, což má pozitivní vliv především na trávení. I oni sami jsou poté velmi dobře stravitelné a nijak nezatěžují náš žaludek, ani naše střeva.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.