Zdravý jídelníček: Pažitka

Zdravý jídelníček: Pažitka

Správný název této rostliny je pažitka pobřežní. Existuje také pažitka čínská. Pokud bychom se podívali blíže, o jakou rostlinu se jedná, najdeme ji také pod názvem šnytlík. To vše je pažitka, která je jednoděložnou rostlinou, která je využívána též jako zelenina z čeledi amarylkovitých. Z hlediska botanického je to jednoděložná rostlina, která má poměrně blízko k česneku (česneková pažitka).

Pažitka je rostlinou velmi dobře identifikovatelnou, jelikož roste v trsech (např. v lese), přičemž se velmi často mohou objevit také květy. V některých případech se ale setkáme i s rostlinou planou, která již může mít oblé listy a bílé, nebo dokonce tmavě růžové květy. Pěstovat ji můžete nadivoko (divoká pažitka) nebo v květináči. Výsev (sázení) je velmi jednoduchý.

Co pažitka obsahuje?

To hlavní, co by nás mělo zajímat, je určitě zdroj prospěšných látek, které obsahují. V daném směru rozhodně nezklamou obsahem vitaminu C. ten je v nich zastoupen skutečně více než dost. Mimo to je zde jistota bohatého zastoupení vitaminu B2, stejně jako provitaminu ze skupiny A. z minerálních látek je to také vápník, fosfor, stejně jako třeba i draslík.

Zapomínat bychom rozhodně neměli ani na zastoupení silic se sírou, jelikož dnes není mnoho zeleniny, která by se danou látkou mohla pyšnit. Přirozeně platí, že nejvíce daných látek do těla dostaneme především tím, pokud je pažitka konzumována v syrovém stavu. Jakákoliv tepelná úprava i sušení se můžou negativně podepsat na množství daných látek.

Význam nejenom pro naše tělo

Vzhledem ke svému obsahu je pažitka určitě dobrou volbou pro naše tělo. Pokud máme jakékoliv problémy, může je dobře eliminovat. Například vitamin C bojuje proti celé řadě problémů s naší obranyschopností. Stejně tak ale umí pažitka podpořit chuť k jídlu. Ne nadarmo je tedy používána jako chutné čerstvé koření. Zapomínat nesmíme také na to, že se jedná o rostlinu, která má velmi významný vliv v oblasti produkce medu. Jelikož dokáže vytvářet dostatek pylu i nektaru, je oblíbená v rámci mnoha včelařů a logicky tedy i samotných včel.

Výborná je tvarohová nebo vajíčková pomazánka s čerstvou pažitkou.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.