Švestky rozhodně nejsou jenom ovocem, které je tolik využíváno na oblíbenou slivovici. Je totiž i ovocem, které velmi dobře chutná a v oblasti střední Evropy je také velmi dobře dostupné. Roste na stromech, kterým se říká slivoně. Samotný plod, tedy klasická švestka zaujme hlavně svou namodralou až fialovou barvou, stejně jako oválným tvarem.
Uvnitř každé z nich je také pecka, která se samozřejmě nekonzumuje. Výhodou švestek je i to, že je může obsahovat zdravý jídelníček, a to v rámci syrové konzumace, stejně jako mohou být součástí různých povidel, popřípadě se hojně používají třeba do různých koláčů a dalších sladkých jídel. To už jejich prospěšnost logicky snižuje.
Co švestky obsahují?
Pokud se rozhodneme švestku konzumovat, je také dobré vědět, co všechno vlastně obsahuje a proč je ovocem tak vyhledávaným.
V tomto musíme určitě vyzdvihnout jak vitamin A, tak i řadu vitaminů ze skupiny B, které rozhodně do našeho těla patří. Nechybí ale ani velké množství antioxidantů, které pomáhají vyčistit naše tělo. Též obsahují také vlákninu, a to hlavně ve svých slupkách. Ta je ideální ve chvíli, kdy chceme dodržovat dietní jídelníček. Nechybí ale ani další látky, jako je třeba fosfor, popřípadě také železo, draslík nebo zinek. To vše jsou látky, které mají na naše tělo také pozitivní vliv. Vše doplňuje i jeden z nejsilnějších antioxidantů, a to kyselina chlorogenová.
V čem jsou švestky prospěšné?
Co samotná švestka obsahuje, to již víme. Je tedy dobré říci i to, v čem vlastně může být prospěšná. Pokud budeme konkrétní, může pozitivně ovlivňovat náš metabolismus a zlepšit hubnutí. Stejně tak ale naše tělo vyčistí od různých volných radikálů. Nemalým pozitivem je také to, že zlepšuje díky obsahu železa kvalitu naší krve, kterou také dostatečně okysličuje. Též má pozitivní vlastnosti na to, pokud chceme snižovat krevní tlak, stejně jako v případě, kdy chceme také omezit tvorbu ledvinových kamenů, nebo snížit rizika spojená třeba s mrtvicí.